top of page

Farkındalık Meditasyonu

Güncelleme tarihi: 4 May 2021




Meditasyon kendini gözlemlemektir


Meditasyon denildiğinde herkesin aklına gelen ortak bir tanım var. Zihni susturarak sessizlik içinde durabilmek. Zihni susturmak o kadar kolay olsaydı zaten meditasyon yapmaya hiç ihtiyaç duymazdık. Meditasyon yapmaya çalışırken zihe gelen düşünceleri durduramadığınız için canınız sıkılmasın. En büyük yanılgılardan biri de budur. Elbette meditasyonun farklı teknikleri ve farklı seviyeleri vardır ancak en temel seviyede meditasyon bir şey yapmaya çalışmak değil, o an gelen ve olan her neyse ona izin verebilmektir. Meditasyon aslında nasıl bir zihin hali içinde olduğumuzu, zihnimizin doğasını, gelen düşünce ve duyguların bize neler demek istediğini gözlemleyebilmemiz içindir. Meditasyon zihnin doğasını izleyebilmektir ki böylece içimizde olup bitenlerin farkında varabilelim.


Beden ile zihin arasında iletişim kurarız

Meditasyon kendinin farkında olmak, bedeninle ve düşüncelerinle temas kurmaktır. Dış dünyadan bir süreliğine geri çekilip içimize döndüğümüz, kendi isteklerimize kulak verdiğimiz her an meditasyondur. Günümüz koşulları maalesef bizi kendi içimize dönmekten alıkoyan bir düzen üzerine kurulu. Hepimiz stresli ve oldukça yorucu yaşam şartları altında yaşıyoruz, gelecekle ilgili endişelerimiz hat safhada. Sosyal medya, televizyon vs ile çok fazla sayıda gereksiz bilgiye, hatta kirli bilgiye maruz kalıyoruz. Dışta bu kadar fazla hareketlilik ve uyaran varken bir yandan da gündelik sorumluluklarımız var. Dolayısıyla süregiden alışkanlıklarımız ve yaşam koşullarının getirdiği yoğun tempo bize asıl önemli olan şeyi unutturuyor. Kendimizi… Kendimizin ne istediğini, asıl neye ihtiyacı olduğunu unutuyoruz. Dışımızdaki dünyaya yetişmeye çalışırken asıl kendimizden uzaklaştığımızı fark etmiyoruz. Çoğu zaman düşüncelerimizin ve hislerimizin farkında varmadan bilinçsizce günün yoğun akışına kapılıp gidiyoruz. Bu noktada değil anda olmak ve anın tadına varmak, bir başkasını dinleyebilecek sabır ve tahammüle bile sahip olmuyoruz.


Farkındalık Meditasyonu kendini anlamanı sağlar

Meditasyona olan ihtiyacımızı tam da bu noktada farkına varabilmek önemli. Çünkü içimize dönerek bilinçli farkındalıkla geçireceğimiz kısa bir süre günün geri kalanını ve düzenli bir şekilde uygulayabildiğimizde yaşamımızın kalitesine ve sağlığımıza etki ediyor olacak. İçsel varlığımızla tekrar temas ettiğimizde, uzun zamandır gerçekten dinlemediğimz ve bize ne söylemek istediklerini duymadığımız duygu ve düşüncelerimizi fark etmeye başlarız. Kendi içimize döndüğümüzde düşünceler geliyorsa olsa dahi zihnimiz aslında daha berrak bir şekilde çalışmaya başlar. Bedenimiz gevşer ve rahatlar. Bedenimizin de farkında olmaya, onu dinlemeye ve anlamaya başlarız.

Meditasyonun faydalarını görebilmemiz için düzenli olarak hayata geçirmek gerekir. Düzenli yapılan meditasyon pratiği zihinsel endişeleri azaltır, sakinlik, huzur ve esenlik hislerinde artışa sebep olur, beyindeki hafıza, empati, kendini algılama ve anlama, stresle başa çıkabilme kabiliyetimizde iyileşmeler gözlemlenir. Meditasyon hayatın gerçeklerinden kaçma ve soyutlanma değil, tam tersi hayatla başa çıkabilmek için ihtiyacımız olan enerji, destek ve güçlendirmeyi saf bilinç alanından almış oluruz. Meditasyon yapmak için herhangi bir şeye inanmanız ya da herhangi bir hale, deneyime odaklanmanız gerekemez. Hiçbir şey yapmadığınıza düşünseniz kendinize ayırdığınız bu zamanın olumlu katkılarını görürsünüz. Size hitap eden bir yöntem bulabilirsiniz. Müzik iyi geliyorsa müzik açabilir, yönlendirmeli meditasyonlarla birlikte imgeleme yapabilirsiniz, sadece nefesinizi izleyerek zihnin doğal halini gözlemlemeye izin verebilirsiniz.


Meditasyon yapmak için herhangi bir çabaya gerek yok. Aslında “yapmak” derken bile bir çaba ifadesi kullanıyoruz. Meditasyonda yapılacak hiçbir şey yoktur, tam tersi meditasyon hiçbir şey yapmamak ve ve o boş aralıkta, zihni ve kendini gözlemleyerek içimizde olan bitenin farkına varmaktır. Meditasyonun başlangıç aşamalarında gelen düşünceler önce kendinizi fark etmeniz içindir. Eğer o düşüncede takılıp kalıyorsak o alanda serbest bırakılması gerekenler var demektir. Böylece farkındalığımıza gelmiş olur, kendimizi ve düşüncelerimizin doğasını daha iyi tanımaya başlarız. Meditasyon yapmaya devam ettikçe de düşünceler zamanla sakinleşir ve böylece yaşamdaki çabamız da azalır. İlerledikçe de, sınırlayıcı inançlardan özgürleşerek daha yüksek düşünce formlarına doğru geçiş yaparız. Meditasyon, yaşam kalitemizi, zihin ve beden sağlığımızı artırmak için kendimiz için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biridir.


Meditasyon alışkanlığı kazandırmak için instagramdan ücretsiz online olarak yaptığım canlı yayınlara katılabilir ve kendinize meditasyon ile ilgili alan açmaya başlayabilirsiniz. @ogzkmrl


bottom of page