top of page

Nefes ve Bağışıklık

Güncelleme tarihi: 4 May 2021




Doğru nefes bağışıklık sistemi güçlendiriyor


Pandemi sürecinde yapabileceğimiz en iyi korunma yöntemi bağışıklık sistemimizi güçlendirmek. Bağışıklık sistemi için en önemli gereksinimlerimizden biri de oksijen. Yeterli oksijeni alamadığımız için dolayısıyla aslında yeterli yaşam enerjisini; sevinci, huzuru ve neşeyi alamadığımız için hastalandığımızın farkında değiliz. Bu sebeple bilinçli nefes egzersizlerini gündelik hayatın içine katmak ve nefes kapasitemizi artırmak alabileceğimiz yaşamsal tedbirlerin başında geliyor.


Nefes kapasitesinin artırılması kandaki oksijen oranını arttığı için tüm bedenin ve organların virüs ve bakterilerle olan mücadelesinde ana yakıt. Bağışıklık sistemimizin gücü aldığımız nefes ile de doğru orantılı.


Nefes almıyor solunum yapıyoruz

Günlük hayatta ancak yaşamamıza yetecek kadar sığ bir oksijen miktarı ile idare ediyoruz. Çoğu zaman nefes aldığımızın dahi bilincinde değiliz. Yapılan araştırmalara göre nefes alma kapasitemizin yalnızca %30’unu kullanıyoruz. Kısıtlı nefes alışkanlıklarımız, organların yeteri kadar oksijen alamamasına sebep oluyor ve bu da hücre sağlığımız üzerinde olumsuz etki ediyor. Oksijen vücudumuz için ana yakıt kaynağı. Bu sebeple akciğer kapasitesinin arttırılması hastalıklarla mücadelede önem kazanıyor. Akciğerlerimiz tam kapasiteyle çalıştığı takdirde vücudumuzun savunma sisteminin de gücü artıyor. İyileşme oksijen üretim miktarı ile doğru orantılı olarak ilerliyor. Kandaki oksijen oranını artırırken, kan basıncını düşürerek sistemin fazladan efor sarf etmesinin önüne geçiyor ve bu da bağışıklığın kuvvetlenmesini, vücut direncinin artmasını kolaylaştırıyor.


Ruh sağlığımız fiziksel sağlımızı etkiliyor

Nefes fiziksel olduğu kadar zihinsel ve ruhsal sağlığımız için de en önemli besin kaynağı. Bağışıklık sistemi yediğimiz gıdalar ve uyku ile bağlantılı olduğu gibi kişinin psikolojisiyle de bağlantılı. Stres ve kaygı seviyesi artan kişinin bağışıklığı düşüyor. Ruh sağlığımız fiziksel sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Bağışıklık sistemimiz en çok kaygılı ve üzüntülü olduğumuz zamanlarda düşüyor. Nefes egzersizleri hem fiziksel hem de zihinsel seviyede çalıştığı için her ikisini de oksijenlendirerek gerekli olan enerjiyi sağlıyor. Düzenli olarak uygulanan nefes egzersizi sayesinde düşünceler pozitife çevriliyor. Nefesin oluşturduğu pozitif manyetik alanın etkisiyle zihin parasempatik sinir sistemini çalıştırıyor. Bilinçli nefes çalışmaları beyne giden oksijeni arttırdığı için zihinsel berraklık artıyor, kişinin stres tepkilerini dengeliyor. Derin ve sakin bir şekilde nefes aldığımızda, kaygı oranını zihinsel olarak düşürdüğümüzde, tüm hücrelere “her şey yolunda” mesajını vermiş oluyoruz. Bu içsel mesaj tüm sinir sistemimizi, dolayısıyla olduğumuz hali bütünüyle değiştiriyor, her seviyede şifalandırıyor.


Nefes kapasitesinin arttırmaya yönelik ezgersiz yapmak, fiziksel seviyeyle birlikte zihinsel-ruhsal seviye de iyileşme sağladığı bütünsel iyileşme sağlamak için yapabileceğimiz en faydalı çalışmalardan biri. Pandemide yayılan korkudan, gün içinde okunan, izlenen haberlerin yarattığı endişeden mümkün olduğunca uzaklaşıp kişinin odağını kendine ve iç huzuruna doğru yöneltmesi önem arz ediyor. Özellikle bu dönemde nefes çalışmaları, meditasyon, yoga gibi aktiviteler pandemiyle mücadelede hayatımızda yer açmamız gerekenlerden.


Evinizde kendi başınıza basit bir nefes egzersizi yapabilir ve kanınızdaki oksijen seviyesini yukarı çıkartabilirsiniz. Yapmanız gereken; en az 10 dakika rahatsız edilmeyeceğeniz, temiz hava girişi olan bir alanda (açık havada da yapabilirsiniz), oturmak ya da sırt üzeri yere uzanarak burundan derin nefes almaya başlamak. Burundan aldığınız nefesi ağızdan yavaş yavaş verin, bunu oldukça sakin bir şekilde, nefes alıp verme arasında beklemeden yapın, nefesinizi önce karnınıza sonra göğsünüze doğru çıkarın. Nefesinizi bir dalga gibi hayal edin. Nefesinizi duymaya odaklanın, nefes alırken nefesle birlikte içinize olumlu duyguları çektiğinizi düşünün(huzur, neşe, mutluluk, sağlık vb.) Nefesi verirken sizi yoran duyguları nefesinizle birlikte bıraktığınızı düşünün (endişe, korku, kıskançlık vb). Bu egzersizi haftada 3 defa tekrar edebilirseniz.

Nefes Terapisti ve Yaşam Koçu Oğuz Kömürlü

bottom of page